Dieta – trądzik różowaty, cera naczynkowa, rumień.
Termin ,,trądzik różowaty'' obejmuje zestaw objawów klinicznych, z których kluczowymi są uporczywy rumień twarzowy i zapalne grudko-krostki. Dodatkowe cechy charakterystyczne to teleangiektazje na twarzy, tendencja do czerwienienia, niedobiasty obrzek twarzy z rumieniem, zapalanie okularowe i zmiany przerostowe. Informacje o leczeniu i pielęgnacji cery naczynkowej, trądziku różowatego
Podstawową metodą leczenia trądziku różowatego jest oczywiście postępowanie dermatologiczne, uzupełnione o zabiegi kosmetologiczne i zdrowy styl życia. Uważa się, że przestrzeganie odpowiedniej diety może pomóc w leczeniu trądziku.
Krajowe Towarzystwo ds. Trądziku Różowatego udostępniło listę produktów które mogą nasilać objawy trądziku różowatego tzw ''triggerów'', sa nimi:
wątróbka, jogurt, śmietana, ser (oprócz twarogu),czekolada, wanilia, sos sojowy, ekstrakt drożdżowy (chleb jest OK), ocet, bakłażan, awokado, szpinak, fasola szerokolistna i strąki, w tym lima, navy lub groszek, owoce cytrusowe, pomidory, banany, czerwone śliwki, rodzynki lub figi ostre i gorące potrawy, żywność o wysokiej zawartości histaminy, alkohol - zwłaszcza czerwone wino, piwo, bourbon, gin, wódka lub szampan również kawa lub herbata.
Natomiast produktami które mogą mieć korzystny wpływ na stan naszej skóry są: szparagi, jagody, winogrona, zielone warzywa, ryby, owoce morza, probiotyki, olej lniany, olej z wiesiołka, witamina PP, siarczan cynku.
Zalecenia dietetyczne w trakcie leczenia dermatologicznego powinny być oparte na powszechnie przyjętych zasadac
OCZYWISCIE PAMIETAJ TAKZE O REGULARNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ.
WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W EBOOKU - LINK https://diety.nfz.gov.pl/